dinsdag 27 november 2007

nieuws...

Op dit moment heb ik het vrij druk met wat laatste dingetjes regelen voor ik wegga. Toch wil ik jullie even op de hoogte houden van de gekte die hier af en toe heerst in deze bananenrepubliek. Ik zal eerlijk zijn. Deze keer heb ik mijn blog gewoonweg bijna helemaal gejat omdat ik geen zin had om alles zelf te typen. haha. In Loma Alta merken we weinig van de drukte. Toen de dominee vertrok waren er ook dikke rellen in Santa Cruz en het heeft een week geduurd voor hij kon vertrekken. Er ging gewoon domweg geen vliegtuig meer. Het vliegveld was namelijk bezet door duizenden mensen. Demonstraties in Nederland zijn echt niks vergeleken met de rellen hier. Hopelijk is het volgende week iets rustiger.

Bolivia ondergaat zware tijden op dit moment. Er is al een lange aanloop van demonstraties, blokkades, hongerstakingen e.d. aan voorafgegaan.
De levensmiddelen zijn met zo'n 13% duurder geworden, er is erg weinig diesel waardoor de transportsector en de landbouwsector behoorlijk stil zijn komen te liggen. In de stad Santa Cruz rijden van de 3.000 stadsbusjes nog maar zo'n 1.500 stuks. Kortom, het dagelijkse leven is behoorlijk ontwricht door de ontwikkelingen.

Afgelopen weekend is de "bom" gebarsten in Sucre, de oficieële hoofdstad van Bolivia. Toen de huidige President Evo Morales aan de macht kwam is er een referendum gehouden om de gehele grondwet te analyseren en zo nodig te veranderen. Als ik het goed heb was hier een jaar voor gepland. 6 Augustus 2007 had deze gepresenteerd moeten worden maar door vele redenen was dit niet gelukt en kreeg de delegatie uitstel tot 14 december 2007 om het af te maken.
Deze commissie van zo'n 250 mensen kwam samen in Sucre. Doordat er veel speelde kwam ook deze datum in gevaar en waren ze bang dat ook deze datum te snel zou zijn.

Om een lang en gecompliceerd verhaal kort te maken is afgelopen zaterdag een vergadering geweest met 150 van de 250 leden van deze commissie in een militaire kazerne en zijn er in 3 uur tijd 3000 verschillende wetten goedgekeurd (met andere woorden: onmogelijk)! Wettelijk gezien is het op een volledig illegale manier gegaan en vandaar de rellen dit weekend. Helaas zijn er 4 mensen om het leven gekomen en is het politieke klimaat in het hele land tot het kookpunt gestegen.
Deze middag zal er in Santa Cruz een enorme mars gehouden worden. Hier worden een aantal dingen van de regering geist o.a.:
De grondwet wordt afgekeurd en zal op een legale manier beëindigd worden.
Een bepaalde wet moet worden ingetrokken over de belasting die wordt geheven voor de export van het gas.
Dit belastingpunt is als een bom ingeslagen. Normaal gesproken wordt deze belasting verdeeld onder de 9 departamenten (provincies) in het land. Met deze gelden werden projecten betaald voor gezondheid, wegenbouw, educatie, voedingsprojecten etc. Doordat de regering deze gelden meteen aan de gemeenten wil geven zullen provinciale projecten stil komen te liggen. Dit zal een enorme negatieve invloed hebben.
Zes van de negen departamenten hebben gezegd dat ze autonoom willen zijn. Dit houdt in dat de provinciale regering zelf bepaalt hoe ze de gelden die ze vanuit de regering ontvangen zullen besteden. Door deze gelden direct aan de gemeenten te geven wordt deze hele kwestie van de baan geveegd.
Tevens zijn er vele acties geweest van de president die niet goed zijn gevallen bij het volk. De connectie met de president van Venezuela, Hugo Chavez, is erg nauw. Hij is als een mentor voor Evo Morales. Dit doet "zeer" bij vele Bolivianen omdat ze daardoor eigenlijk bestuurd worden vanuit Venezuela. Het is duidelijk dat de president het niet erg nauw neemt met de huidige wetten. Zijn partij is socialistisch en dat probeert hij met man en macht door te voeren.
We hopen dat de rust snel weer keert. In Sucre zijn huizen, auto's en het politiebureau in vlammen opgegaan. Santa Cruz wordt als de grote tegenstander van Morales beschouwd.

Morgen zal er misschien een demonstratie zijn zodat er niemand gaat werken en zal er geen enkel voertuig op de weg te vinden zijn. Deze actie is een teken van eenheid en laat zien dat 6 van de 9 departamenten het niet eens zijn met wat de overheid aan het doen is. Frans die hier dus morgen een vergadering zou hebben zal weer opgesloten zijn voor een dag in zijn huis. Voor ons zijn de gevolgen te overzien. Maar stel je eens voor als vrachtwagenchauffeur.... Je staat een paar uur in de rij voor diesel met de kans dat er niks is als je aan de beurt bent. Morgen weer een werkeloze dag voor deze mensen en voor vele anderen.

9 opmerkingen:

Anoniem zei

Heuj,

Wat een zooitje zeg. Mareh, jij komt dus bijna naar NL? :)
Een hele goede reis alvast dan!

x Tineke

Anoniem zei

Ha Ilse,

Ik heb al eens eerder geprobeerd een reaktie te plaatsen, maar die werd geweigerd geloof ik en toen was ´tie weg. Maar we lezen wel steeds je blogs. Leuk om te lezen, veel herkenning, maar ook veel dingen anders. Bolivia is hier nu ook heel veel in het nieuws, goed om te lezen hoe dat nu allemaal precies zit. Fijne weken in Nederland gewenst en veel sterkte bij je werk!
Groeten, Sofieke van Olst

Othello zei

Heftig. Hopen maar dat je straks nog rustig naar hier kunt reizen!

Anoniem zei

Ha, het lijkt wel een beetje op wat wij in Zimbabwe hadden. Alleen doen ze daar niet zo aan rellen want dat vindt de politie niet lief.;p

Wel hip om van dichtbij mee te maken! En weet je ook al wanneer je precies aankomt?:)

xje,
hj

Ilse zei

5 december om 14.00 uur op schiphol :). Hip, hip? Als het maar rustig is als ik wegga.

Johanneke Hendrikse zei

Eej Ilse!

Dat is al bijna:D!
Goede reis en fijne tijd hier in Nederland!!

Groetjes,

Johanneke

The Comatorium zei

Híííp hip hip hip! (Tok.) En wanneer en hoe laat vertrek je en heb je tussenstops enzo?
In navolging van Jk: een zeer goede reis alvast. :) x

Anoniem zei

Hoi Ilse

Je bent er weer!

We gaan bellen. Erica en ik hebben je reis en je verblijf en de verwikkelingen van wennen, opkijken van alle Boliviaanse toestanden. Ook dat brommertje vonden we erg interessant, we zagen je al helemaal over de weg scheuren, nagekeken door de verwonderde Bolivianen. Echt iets voor jou.

He tot horens of mails.

Martin en Erica

The Comatorium zei

Dat vond ik inderdaad ook al ty-pisch Ilse. :p